Podezření na zdravotní potíže související pravděpodobně s konzumací potravin
3. Pojmenování (název) životní situace
Podezření na zdravotní potíže související pravděpodobně s konzumací potravin
4. Základní informace k životní situaci
Každý občan, který má podezření, že jeho zdravotní potíže souvisí pravděpodobně s konzumací určité potraviny (nebo určitých potravin), může dát podnět k prošetření.
5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)
Jakákoliv osoba, ať již občan České republiky nebo cizí státní příslušník.
6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace
Jasný a výstižný popis zdravotních potíží, jejich průběh, čas konzumace a čas projevu prvních potíží, popis potraviny a místo její konzumace nebo zakoupení, další informace - např. obal výrobku, nabývací doklady, lékařská zpráva z ošetření.
Podnět musí být podán neprodleně; v podnětu musí být uvedeny kontaktní údaje v případě nutnosti získání dalších informací.
7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace
Neprodlenou návštěvou zdravotnického zařízení a podrobení se odbornému vyšetření.
8. Na které instituci životní situaci řešit
Po vyšetření ve zdravotnickém zařízení kontaktujte místně příslušnou krajskou hygienickou stanici:
9. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit
S příslušnými pracovníky hygienické stanice.
10. Jaké doklady je nutné mít s sebou
Žádné dokumenty nejsou stanoveny.
11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici
Předepsané formuláře nejsou stanoveny.
12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit
Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.
13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení
Šetření podnětu je zahájeno ihned po získání všech nezbytných informací, délka šetření není stanovena a odvíjí se od složitosti případu a šetření.
O výsledcích šetření je v souladu s principem dobré správy odesílatel podnětu informován.
14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace
V případě potřeby a na vyžádání krajské hygienické stanice k došetření zdroje a přijetí opatření:
15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány
Další činnosti nejsou stanoveny.
16. Elektronická služba, kterou lze využít
Podnět lze zaslat elektronicky na e-mailovou adresu příslušné krajské hygienické stanice.
Je ale vždy nezbytné uvést kontaktní údaje a pokud možno telefonní číslo, neboť bude nutné odesílatele podnětu kontaktovat z důvodu zjištění dalších podrobností nutných k vlastnímu šetření.
17. Podle kterého právního předpisu se postupuje
Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
18. Jaké jsou související předpisy
Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují
Opravné prostředky nejsou stanoveny.
20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností
Sankce a opatření závisí na kontrolním zjištění; může se jednat např. o:
21. Nejčastější dotazy
Jak může konzumace zdravotně závadné potraviny ohrozit zdraví spotřebitele?
Nejlépe vám odpoví váš ošetřující lékař.
23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů a v jiné formě
24. Související životní situace a návody, jak je řešit
25. Za správnost návodu odpovídá útvar
Ministerstvo zdravotnictví - odbor ochrany veřejného zdraví
27. Popis je zpracován podle právního stavu ke dni
28. Popis byl naposledy aktualizován
29. Datum konce platnosti popisu
30. Případná upřesnění a poznámky k řešení životní situace
V návaznosti na novelizace právních předpisů.
Kalendář
Po |
Út |
St |
Čt |
Pá |
So |
Ne |
27
|
28
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
29
|
30
|
31
|
1
|
2
|
Fotogalerie
Náhodný výběr z galerie
PARTNEŘI, SVAZKY, PROJEKTY